Maria Curie je obiskala Slovenijo

Sem Ewelina in sem Poljakinja. Trenutno živim v majhnem mestu v Sloveniji. Sem udeleženka v projektu „Grow with us 2“ v okviru programa Erasmus+ Evropska prostovoljska služba. Projekt koordinira Ljudska univerza Ormož. Moje dnevno življenje se vrti okoli Mladinskega centra Ormož, kjer pomagam pri izvajanju aktivnosti za otroke in mladino. Z mojim kolegom Martejem, prostovoljcem iz Italije, obiskujeva šole na področju Prlekije in se srečujeva z učenci in dijaki. Predstaviva jim Poljsko in Italijo, najini kulturi, jezika in program Erasmus+, ki je priložnost za mlade ljudi, da gredo v tujino, se učijo in pridobijo nove izkušnje.

Slovenija me je večkrat presenetila – s svojo slastno hrano in vinom, s prijaznimi ljudmi in prečudovitimi razgledi. V oktobru me je presenetila še enkrat – z možnostjo ogleda gledališke igre v Cankarjevem domu v Ljubljani o Marii Skłodowski-Curie, znanstvenici rojeni na Poljskem.

Maria Skłodowska-Curie je bila fizičarka in kemičarka, rojena v Varšavi, 7. novembra 1867. Ona in njen mož, Pierre Curie, ste delala skupaj in preučevala radioaktivnost, čemur je sledila Nobelova nagrada za fiziko leta 1903. S tem je Maria postala prva ženska, ki je prejela Nobelovo nagrado. Za odkritje in raziskovanje kemijskih elementov radija in polonija je Maria prejela Nobelovo nagrado za kemijo leta 1911. Ona je do sedaj edina ženska, ki je prejela dve Nobelovi nagradi.

Gledališka igra je primerna za otroke in pripoveduje zgodbo o Marii, mladi guvernanti, ki je sledila svojim sanjam, se preselila v Pariz, da bi študirala na univerzi in postala znanstvena raziskovalka. Scena je enostavna, saj prikazuje znanstveno opremo, poljsko in francosko zastavo ter portret Marie. Zgodbo pripovedujeta dva igralca: Tomaž Lapajne Dekleva je znanstvenik in David Dolamič je znanstvenikov pomočnik. Komunicirata na zabaven način in tako omogočita gledalcem, da so del smešnih, romantičnih in dramatičnih trenutkov Mariinega življenja.

Pred igro smo prejeli knjižico z kvizi in podatki o Marii. In, začnimo! V knjižnici me čaka križanka o Mariinih raziskovanjih, da jo rešim – v slovenskem jeziku. Zaželite mi srečo.

Maria Curie je obiskala Slovenijo